Olijfolie bevat veel gezonde vetten. Het bevat meer dan 70% enkelvoudig onverzadigde vetten. Deze vind je ook terug in noten. De onverzadigde vetten maken het transport en de opname van vitamines A, D, E en K in het lichaam mogelijk. Bovendien bevat olijfolie ook vitamine E.
Olijfolie & gezondheid
Vanuit Ernst zijn opleiding als leefstijlcoach weten we dat het belangrijk dat dat wat lekker is ook gezond is. En dat gezonde geldt absoluut voor olijfolie, iets wat recentelijk onderzoek aan de universiteit van Harvard ook heeft uitgewezen. Een stukje uitleg voor liefhebbers. Wat komen we tegen aan voedingsstoffen in goede olijfolie:
Gezonde vetten
Omega 3, 6 en 9
De onverzadigde Omega vetzuren zijn essentieel voor ons lichaam. Omdat het lichaam deze niet zelf aanmaakt moeten we ze binnen krijgen via voedsel. Met name het vetzuur Omega 3 heeft een groot aandeel in de gezonde eigenschappen van olijfolie. Omega 3 (EPA, DHA) komt hiernaast voor in vette vis, olijfolie en noten.
Antioxidanten
Antioxidanten helpen veroudering van het menselijk lichaam in evenwicht te brengen, De antioxidanten in olijfolie zitten in de zogenaamde polyfenolen. Polyfenolen vind je ook in groenten. Dit stofje zorgt ervoor dat olijfolie een licht bittere smaak heeft. De werkzame antioxidanten in olijfolie proef je volgens experts aan een pittig of branderig gevoel in de keel. Iets waar je een extra vierge olijfolie trouwens goed aan kunt herkennen en wat je in onze olijfolie zeker zult proeven.
Oleocanthal
Het stofje oleocanthal ontstaat tijdens het pletten van de olijven en zorgt voor de peperige sensatie achter in de keel. Dit stofje blijkt een ontstekingsremmende werking te hebben. Een werking die bijvoorbeeld ook in verband wordt gebracht met gember.