Heerlijke recepten met onze olie

Extravergine olijfolie is de ultieme smaakmaker. Op je salade, vlees, vis, groente, of bij een stukje brood. Juist omdat een goede en extravergine olijfolie rijk is aan geur en smaak.

Om je te inspireren hebben we een aantal heerlijke Italiaanse gerechten geselecteerd waarin onze olijfolie goed tot haar recht komt. Zelf genieten we al van onze olijfolie met een stukje brood, een beetje zout in een schaaltje en dippen maar.

Bruschetta met tomaten

Bereiding:
Vul een kom met kokend heet water. Snijd met een mes een kruis aan de onderkant van de tomaten. Leg de tomaten een minuutje in het water en spoel ze af moet koud water. Als het goed is moet nu het velletje makkelijk te verwijderen zijn. Snijd ook het waterige gedeelte met de zaadjes er uit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe de stukjes tomaat in een kom en voeg olijfolie toe.

Hak de basilicum fijn en schep door de tomaten. Breng het tomatenmengsel op smaak met een snufje peper en zout. Je kunt het bruschetta mengsel meteen gebruiken of afgedekt in de koelkast laten marineren (hele nacht kan ook) voor een intensere smaak.

Doe een flinke scheut olijfolie in een kommetje, voeg hier de geperste knoflooktenen aan toe.

Snij het brood in plakken en besmeer de plak met de olijfolie met knoflook erin.

Grill het brood aan beide kanten in een grillpan (of oven) knapperig. Leg ze op een bord en schep de bruschetta topping er over. Garneer eventueel met een extra blaadje basilicum.

Mozarella salade

Bereiding:
Begin met de dressing. Kluts met een garde alle ingrediënten door elkaar en proef of je het zoet genoeg vindt. Voeg anders nog iets meer honing toe. Doe als laatste 3 blaadjes basilicum in de dressing en zet even weg in de koelkast.

Neem een grote, platte schaal en bedek die met sla. Snijd met een mes een kruis in de bovenkant van de vijgen, zodat je ze daarna een beetje als een bloem uit elkaar kunt trekken, en leg ze op de salade.

Scheur met je handen de mozzarella in stukken en leg die eromheen. Hetzelfde geldt voor de parmaham en basilicumblaadjes (een stuk of tien is genoeg). Drapeer alles op het bord en schenk daarna de dressing eroverheen.

Tip: deze salade met mozzarella en vijgen is lekker om te serveren met zuurdesembrood dat even onder de grill heeft gelegen, met een drup olijfolie en wat zeezout. Probeer bij elk hapje iets van alle ingrediënten op je vork te prikken, dan proef je hoe lekker deze combinatie is.

Pesto

Bereiding:
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan een kleurtje.

Haal de basilicumblaadjes van de steeltjes.

Snijd de grana padano in kleinere stukken

Maal de basilicum, grana padano, pijnboompitten, de knoflook en helft van de olijfolie in de keukenmachine of blender. Voeg beetje bij beetje en naar smaak verder olijfolie toe totdat de pesto een mooie structuur heeft.

Breng verder op smaak met zout en peper.

Trofie

Bereiding:
Kook de trofie volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Kook de sperziebonen beetgaar en giet af.

Schil de aardappels en snij ze in grove stukken.

Kook de aardappel tot ze gaar zijn.

Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.

Giet de pasta af en meng de pesto, bonen en aardappels erdoor. Warm nog 3 minuten goed door.

Verdeel de pasta over de borden. Garneer met wat geroosterde pijnboompitten, geraspte Pecorino en een blaadje basilicum. Ook lekker met een salade erbij!

Spaghetti aglio e olio

Bereiding:
Kook de pasta in ca. 9 minuten beetgaar en houd een kopje kookvocht apart.

Snij ondertussen de knoflook in dunne plakjes, verwarm de olie in een koekenpan en laat op een zacht vuurtje de knoflook fruiten en zijn smaak afgeven aan de olie.

Snij de peper in plakjes en voeg ook toe aan de olie om een paar minuten rustig mee te laten bakken.

Voeg dan de pasta en het kopje kookvocht toe aan de olie met de knoflook en peper, meng en voeg de peterselie toe.

Breng op smaak met zout, peper en Parmezaanse kaas

Afbeelding met tekst

Vertel over je merk

Gebruik deze tekst om informatie over je merk te delen met je klanten. Beschrijf een product, deel aankondigingen of verwelkom klanten in je winkel.